Route 66

Emiatt látható a Google nyitólapján a Route 66 logója

Világ

A Google a nyitólapján mindig az adott napon történt fontos eseménnyel emlékezik meg. Október 23-án a magyar forradalom jelképévé vált lyukas magyar zászlót láthattuk. A mai napon a híres Route 66, amely egyik leghíresebb autóút a világon logója jelenik meg az internetes böngésző kezdőoldalán.


A 66-os országutat 1926. november 11-én kezdték el építeni azzal a céllal, hogy összekössék az USA keleti és nyugati részét. Az út először a 60-as számot kapta, de végül 1926. április 30-án úgy döntöttek, hogy a könnyebb megjegyezhetőség miatt inkább a 66-os számot kapja. Az út mindössze 11 év alatt készült el, és 1938-ban átadták az utat, mely Chicagót és Los Angelest köti össze. Később kibővítettek, de sokan az 1938-as nyomvonalat tekintik az eredeti 66-os útnak.

Az átadás után egyre forgalmasabb lett az út, melyet a második világháború kitörése után a hadsereg járművei is egyre gyakrabban vettek igénybe. Mivel az út olyan látványosságok mellett haladt el, mint a Grand Canyon vagy a Painted-sivatag, így a turisták körében is egyre népszerűbb lett.

Ekkor jelentek meg az út mentén a motelek és gyorséttermek. A 66-os út forgalma az 1950-es évek végén kezdett csökkeni, ennek oka az autópályák megjelenése volt. Az út ma is járható, de már az autópályák miatt jóval kevesebben használják. Az út minősége sok helyen leromlott, de sokan ma is nosztalgiával tekintenek rá. Sok turista manapság is végigmegy az eredeti 66-os úton.

A hidegháború óta a legnagyobb létszámú kontingensekkel vesz részt európai hadgyakorlatokon a brit hadsereg