Kémiai Nóbel-díj

Három tudós kapja a kémiai Nobel-díjat, Karikó Katalin nincs köztük

Egyetem Európa Ország Világ

A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

– Az idei kémiai Nobel-díj arról szól, hogy ne bonyolítsuk agyon a dolgokat, ehelyett dolgozzunk azzal, ami könnyű és egyszerű. A funkcionális molekulákat akár egyszerűen is meg lehet építeni – mutatott rá Johan Aqvist, a kémiai Nobel-bizottság elnöke.

Barry Sharpless – aki második kémiai Nobel-díját kapja – az ezredforduló tájékán rukkolt elő a klikk-kémia koncepciójával, egy egyszerű, megbízható, gyors kémiai reakciórendszerrel, amelyben nem keletkeznek nemkívánt melléktermékek.

Nem sokkal később Sharpless és Meldal egymástól függetlenül mutatták be azt, amit ma a klikk-kémia koronaékszerének tartanak: a rézkatalizált azid-alkin cikloaddíciót, egy elegáns és hatékony vegyi reakciót, amelynek alkalmazása mára széles körben elterjedt. Sok egyéb felhasználási módja mellett a gyógyszerfejlesztésben, a DNS feltérképezésében és a céloknak jobban megfelelő anyagok előállításában veszik igénybe.

A bioortogonális reakciók felhasználásával a kutatók célzottabb ellenszereket dolgoztak ki a daganatos betegségek gyógyítására, amelyek klinikai tesztelése jelenleg is zajlik.

Nóbel-díjak

Ahogy hétfőn az orvosinál, így ma, a kémiainál is az esélyesek között emlegették Karikó Katalint – ezúttal is hiába drukkolt neki a Szegedi Tudományegyetem, az egész ország…

Nem véletlen, hogy az SZTE szerdán is tartott Nobel-díj váró rendezvényt, és az sem, hogy portálunk fotósa sem akart lemaradni a nagy pillanatról, amikor az egyetem vezetése szembesül a jó hírrel.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán, 375 millió forintnyi összege osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!

Galériafotók a szerdai egyetemi Nobel-díj váróról: Frank Yvette