Karikó Katalin, Szeged, SZTE, egyetem, kutató, kiállítás

Karikó Katalin a közérdekű tudomány kitüntetésétől a Nobel-díjig, San Diegótól Szegedig

Egyetem

A közérdeket szolgáló tudomány művelőjeként ítélték Karikó Katalinnak a 2023-as Nierenberg-díjat. A San Diego-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete kitüntetését 2024. március 25-én már mint Nobel-díjas veszi át Karikó Katalin, aki a tudomány világának topdíját, a Nobel-plakettet és oklevelet 2024. április 16-án hozza el a Szegedi Tudományegyetem ünnepségére.

A Nierenberg-díj bronzérmét és 25 ezer dollár jutalmát a közérdeket szolgáló kutatásokban eredményes tudósok kaphatják meg. A 2001 óta évente kiosztott díj rangját kifejezi, hogy korábban megkapta – többek között – az amerikai biotechnológus John Craig Venter, aki megszekvenálta az emberi genomot (2007), illetve a brit evolúcióbiológus és író Richard Dawkins, aki megalkotta a mém kifejezést (2009). A közjó érdekében végzett kiemelkedő tudományos tevékenységükért jutalmazottak névsorában immár három Nobel-díjas kutató – a genetikus Svante Pääbo (2018), a vegyész Jennifer Doudna (2019) és a biokémikus Karikó Katalin (2023) – is szerepel.

A Nobel-díjas Karikó Katalin „Az mRNS fejlesztése a terápiához” címmel 2024. március 25-én tart előadást San Diegóban, majd átveszi a 2023-ban neki ítélt Nierenberg-díjat – közölte a scripps-ucsd.edu

A tudományos programról hírt adó UC San Diego Today kiemelte, hogy „Karikó a Szegedi Tudományegyetemen szerzett bachelor fokozatot biológiából és PhD fokozatot biokémiából. A diploma megszerzése után kutatócsoporttal dolgozott az MTA Szegedi Biológiai Központjában. 1985-ben bevándorolt az Egyesült Államokba…” „Karikó négy évtizeden át kutatta a hírvivő RNS technológiát. Az RNS-közvetített mechanizmusokra fókuszált. Célja az volt, hogy in vitro átírt mRNS-t alkalmassá tegye a fehérjeterápiához”.

William Aaron Nierenbergről (1919-2000), a Scripss Institution of Oceanography 1965-1986 közötti igazgatójáról nevezték el a kitüntetést. Az amerikai fizikus családja az Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett Amerikába.

„Mélységes megtiszteltetésnek érzem, hogy megkaptam a Nierenberg-díjat” – idézte a today.ucsd.edu Karikó Katalint, aki – Nicolas Nierenberg, a kitüntetés névadójának fia szerint – „megváltoztatta a világot a hírvivő RNS gyakorlati alkalmazásának fejlesztésével”, története „inspiráció mindannyiunk számára”.

Az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora tavalyi szegedi látogatásán jelentette be, hogy ezt a kivételes kitüntetését is elhozza a Tisza-parti városba. Ebből az alkalomból 2024. április 16-án díszünnepséget szervez az SZTE. Karikó Katalin ekkor, a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány csúcspontján adja át a középiskolai ötletverseny, továbbá a hallgatókat TikTok videó és plakát készítésére, versírásra ösztönző alkotói pályázatok értékes díjait. Karikó Katalin április 17-én szakmai és szegedi programokon vesz részt. A rendezvény-sorozat eredményeként exkluzív kiállítóhelyen tekintheti meg Szeged népe és minden érdeklődő a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, illetve Karikó Katalin néhány más kitüntetését.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette