Állami támogatás: A Bizottság elfogadta a regionális támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatást

Európa

Az Európai Bizottság elfogadta a regionális támogatásokról szóló felülvizsgált uniós iránymutatást (a továbbiakban: a regionális támogatásokról szóló iránymutatás), amely meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján a tagállamok állami támogatást nyújthatnak a vállalkozásoknak az EU hátrányos helyzetű térségeinek fejlesztéséhez, ugyanakkor biztosítják a tagállamok közötti egyenlő versenyfeltételeket. A felülvizsgált iránymutatás 2022. január 1-jén lép hatályba.

A regionális támogatásokról szóló iránymutatás az állami támogatási szabályok első olyan csoportja, amelyet az európai zöld megállapodás, valamint az európai ipari és digitális stratégiák bejelentését követően felülvizsgálnak.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A regionális állami támogatásokról szóló, ma elfogadott új iránymutatás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy támogassák a legkedvezőtlenebb helyzetű európai régiókat a felzárkózásban, és csökkentsék a gazdasági jólét, a jövedelem és a munkanélküliség terén fennálló egyenlőtlenségeket. Ezek a kohéziós célkitűzések az Uniónk egésze szempontjából központi jelentőséggel bírnak. Növeltük továbbá a tagállamok azzal kapcsolatos lehetőségeit, hogy támogassák az átállásból adódó vagy strukturális kihívásokkal – például az elnéptelenedéssel – szembesülő régiókat annak érdekében, hogy az iránymutatás teljes mértékben hozzájáruljon a zöld és digitális átálláshoz, miközben egyenlő versenyfeltételeket biztosít a tagállamok számára.”

A regionális támogatás egy olyan fontos eszköz, amelyet a tagállamok a regionális fejlődés növelésére használnak. A Bizottság azt követően fogadta el a regionális támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatást, hogy 2019-ben értékelték a jelenlegi szabályokat, és széles körű konzultációt folytattak a szövegtervezetről valamennyi érdekelt féllel, beleértve a tagállamokat, a regionális és helyi hatóságokat, a vállalkozói szövetségeket, az érdekcsoportokat, az egyes vállalatokat és a polgárokat.

A regionális támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatás számos célzott kiigazítást tartalmaz az egyszerűsítés és a korábbi szabályok alkalmazása során szerzett tapasztalatok, valamint az európai zöld megállapodással és az európai ipari és digitális stratégiákkal kapcsolatos új szakpolitikai prioritások tükrözése érdekében. A felülvizsgált iránymutatás fő elemei a következők:

  • A teljes regionális támogatási arány növelése az EU népességének 48%-ára (korábban 47%), valamint a támogatott „a” térségek és az előre meghatározott „c” térségek listájának frissítése a GDP-re (2016–2018) és a munkanélküliségre (2017–2019) vonatkozóan rendelkezésre álló legfrissebb Eurostat statisztikák alapján. A támogatott területek előző időszakban jól működő kijelölési kritériumai változatlanok maradtak. A tagállamok ugyanakkor nagyobb rugalmasságot kapnak ahhoz, hogy a térképeken ún. indoklással „c” térségnek minősíthető térségeket jelöljenek ki: a meglévő kritériumokon kívül a Bizottság egyszerűsítést vezetett be, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a „c” térségek indoklással történő minősítését könnyen hozzárendeljék a méltányos átállási területekhez, amelyek sajátos átállási kihívásokkal néznek szembe.
  • Az európai zöld megállapodás és a digitális stratégia célkitűzéseinek támogatása érdekében a maximális támogatási intenzitás növelése további ösztönzők biztosítása révén az EU hátrányos helyzetű területein történő beruházásokhoz. Emellett az iránymutatás számos, a támogatási intenzitásra vonatkozó bónuszt tartalmaz i. a legkülső régiók, ii. a határ menti területek, iii. a leghátrányosabb helyzetű területeken található méltányos átállási területek és iv. a népességcsökkenéssel küzdő területek számára. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) szintén magasabb maximális támogatási intenzitást tartanak fenn, mint a nagyvállalatok.
  • A 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképek érvényessége 2023-ra tervezett félidős felülvizsgálattal, amely a közelmúlt gazdasági fejleményeit tükröző aktualizált statisztikákon alapul, és lehetővé teszi a régiók számára a válságból való kilábalást.
  • Az iránymutatás szerkezetének általános egyszerűsítése, egyes fogalommeghatározások és a terminológia pontosítása, valamint néhány célzott változtatás az európai zöld megállapodás és az uniós ipari és digitális stratégiák fényében. Például a Bizottság naprakész tette az iránymutatás ágazati szintű hatályát, és frissítette a támogatás pozitív hatásának, valamint a versenyre és a kereskedelemre gyakorolt negatív hatásának mérlegelésére használt kritériumokat. Az értékelés során ezentúl egyéb pozitív és negatív hatásokat is figyelembe lehet venni, például a zöld és digitális átálláshoz való jelentős hozzájárulást vagy egyes negatív externáliákat.

Ugyanakkor a regionális támogatásokról szóló iránymutatás szigorú biztosítékokat tartalmaz annak megakadályozására, hogy a tagállamok a munkahelyek egyik uniós tagállamból a másikba való áthelyezésére használjanak fel közpénzeket, mivel e lehetőség kizárása elengedhetetlen az egységes piacon belüli tisztességes versenyhez.

A regionális támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatás 2022. január 1-jén lép hatályba, így a tagállamoknak elegendő idő áll rendelkezésére a regionális támogatási térképeik elkészítésére. A tagállamok a Bizottságnak jelenthetik be jövőbeli regionális támogatási térképeiket, és a Bizottság ezeket egyedi határozatban hagyja jóvá.

Háttér-információk

Európát mindig is jelentős regionális különbségek jellemezték a gazdasági jólét, a jövedelem és a munkanélküliség tekintetében. A regionális támogatások célja a hátrányos helyzetű európai területek gazdasági fejlődésének támogatása, a tagállamok közötti egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett.

A regionális támogatásokról szóló iránymutatásban a Bizottság meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett a regionális támogatás a belső piaccal összeegyeztethetőnek tekinthető, és megállapítja az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének a) és c) pontjában foglalt feltételeknek megfelelő területek („a” és „c” térségek) meghatározásának kritériumait. Az iránymutatás mellékletei meghatározzák a leghátrányosabb helyzetű régiókat, az úgynevezett „a” térségeket, amelyek magukban foglalják a legkülső régiókat és azokat a régiókat, amelyek egy főre jutó GDP-je legfeljebb az uniós átlag 75%-a, valamint az előre meghatározott „c” térségeket, amelyek a korábbi „a” térségekből és ritkán lakott térségekből állnak.

A tagállamok mostantól – az indoklással „c” térségnek minősíthető térségekre vonatkozó népességi arány előre meghatározott felső határának betartása mellett (amelyre vonatkozóan az iránymutatás I. és II. melléklete is tartalmaz adatokat) és bizonyos kritériumokkal összhangban – kijelölhetik az ún. indoklással „c” térségnek minősíthető térségeket. A tagállamoknak jóváhagyás céljából be kell jelenteniük a Bizottságnak a regionális támogatási térképekre vonatkozó javaslatukat.

Az iránymutatás ezért olyan szabályokat is tartalmaz, amelyek alapján a tagállamok regionális támogatási térképeket dolgozhatnak ki annak meghatározására, hogy a vállalkozások mely földrajzi területeken (támogatott területek) és milyen szinten (támogatási intenzitás) kaphatnak regionális állami támogatást.

A versenyszabályok folyamatban lévő bizottsági felülvizsgálatának részeként 2019 januárjában megkezdődött a regionális támogatásokról szóló iránymutatás értékelése annak biztosítása érdekében, hogy az megfeleljenek a változó piaci környezetnek. Az értékelés az állami támogatások 2012. évi modernizációs csomagjának részeként elfogadott állami támogatási szabályok célravezetőségi vizsgálatának keretében zajlott, amelynek célja annak értékelése, hogy a jelenlegi szabályok továbbra is megfelelőek-e a cél eléréséhez. Az értékelés alapjául a Bizottság belső elemzései és nyilvános konzultációk, valamint egyes esetekben külső tanácsadók által készített tanulmányok vagy konkrét érdekelt felekkel folytatott célzott konzultációk szolgáltak.

  1. október 30-án a Bizottság közzétette az értékelés eredményeit összefoglaló bizottsági szolgálati munkadokumentumot. Az értékelés arra a következtetésre jutott, hogy az állami támogatások ellenőrzési rendszere és szabályai összességében megfelelnek a célnak. Az egyedi szabályokat, például a regionális támogatásokról szóló iránymutatást azonban némileg ki kellett igazítani, többek között a közelmúltbeli európai zöld megállapodás és az uniós ipari és digitális stratégiák fényében.

Mivel az állami támogatási szabályok létfontosságú részét képezik a zöld átállásnak, összhangban az európai zöld megállapodásról szóló bizottsági közleménnyel és a célravezetőségi vizsgálat eredményeivel, a Bizottság bejelentette, hogy 2021 végére előre jelzi a vonatkozó állami támogatási iránymutatások felülvizsgálatát. Ezek közé tartozik a regionális támogatásokról szóló iránymutatás, a közös európai érdeket szolgáló fontos projektekről szóló közlemény, a K+F+I keretrendszer, a kockázatfinanszírozási iránymutatás, a környezetvédelmi és energiaügyi iránymutatás, valamint az általános csoportmentességi rendelet vonatkozó rendelkezései. A célravezetőségi vizsgálat részét képező többi állami támogatási szabályt középtávon fogják felülvizsgálni.