Elfogadták a szegedi önkormányzat költségvetését

Helyi hírek

Elfogadta a szegedi önkormányzat költségvetését 78,275 milliárd forintos főösszeggel pénteki ülésén a város közgyűlése.

A rendeletet az Összefogás Szegedért Egyesület, az MSZP, a DK és a Momentum frakciójának 17 tagja támogatta, a Fidesz és a KDNP képviselői tartózkodtak, illetve nemmel szavaztak.

A vita során Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester elmondta, az önkormányzat a költségvetésének több mint 60 százalékát, 45,8 milliárd forintot fordít fejlesztésre. Ez a többi között annak köszönhető, hogy az utóbbi két évben 25 százalékkal nőtt a városban működő cégek árbevétele és így az iparűzésiadó-bevétel.

A politikus hangsúlyozta, a legkomolyabb kockázatot a színház törvény és az iparűzési adóval kapcsolatos jogszabályok módosítása jelenti, ezek 950 millió, illetve 2,8 milliárd forint kiesést okozhatnak a büdzsében.
A közgyűlés döntött arról is, hogy a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Kövér Béla Bábszínház közös működtetésére vonatkozó kérelmet terjeszt elő a kormányhoz.

Szécsényi Rózsa (MSZP) gazdasági alpolgármester közölte, az önkormányzat nem hagy uniós forrást elveszni, minden tervezett beruházás megvalósul a városban. Folytatódik a közintézmények – bölcsődék, óvodák és iskolák – energetikai korszerűsítése, többmilliárd forintot fordítanak belterületi és gazdasági utak építésére, a kerékpárút-hálózat bővítésére, egymilliárdot pedig út- és járdarekonstrukcióra.

Haág Zalán (KDNP) frakcióvezető azt mondta, a politikai üzenetektől hemzsegő előterjesztésben a többi között a szociális lakbérek emeléséről döntöttek, ezzel a legnehezebb helyzetben élők terheit növelve.

A politikus hozzátette, érdemes lenne partnernek tekinteni a helyi vállalkozásokat, meghallgatni az igényeiket, a helyi adók csökkentésével bevételnövekedést lehetne elérni.

A KDNP-frakció kezdeményezte az egyházügyi keret növelését, és azt, hogy a forrásokat ne a polgármesteri kabinet ossza el, hanem a pénz felhasználásáról demokratikus döntés szülessen.

Indítványozták továbbá a másodosztályban játszó Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapat 50 millió forintos támogatását, a javaslatokat azonban nem támogatta a közgyűlés tagjainak többsége.