Számítanak támogatóikra a vidéki állatkertek

Helyi hírek

járványhelyzet miatt bezárt vidéki állatkertek számítanak támogatóikra, hogy az elmaradó bevételek ellenére is biztosítani tudják az állatok ellátását, az intézmények működését.

Támogató jegy értékesítését kezdte el áprilistól a Nyíregyházi Állatpark. Tájékoztatásuk az egységesen 2300 forintba kerülő kedvezményes belépőjegyet online lehet megváltani április 30-ig, a tiketteket pedig a vásárlástól számított egy éven belül bármikor – a park újranyitása után – lehet felhasználni.

A jegyet megvásárlók az állatpark mintegy ötezer állatának etetéséhez és napi takarmányozásához járulnak hozzá – olvasható az intézmény honlapján.

A Szegedi Vadaspark hosszú évek óta lehetőséget biztosít egy-egy állat jelképes örökbefogadására, így a látogatók hozzájárulhatnak kedvencük ellátásához. A bevételek nélkül maradt intézménynek ezekre a felajánlásokra most még nagyobb szüksége van.
Az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontját – ahol nemcsak a sérült vagy elárvult állatoknak viselik gondját, hanem a határon elkobzott példányokat is befogadják – saját bevételeiből működtette. Az állatbarátok ezt a munkát is támogathatják adófelajánlásukkal.
A március közepe óta zárva tartó Pécsi Állatkert is számít látogatóinak támogatására. Mint azt az intézmény az MTI-vel közölte, gazdálkodási szempontból nagyon nehéz időszakot élnek meg, hiszen tartalékaik – ahogy minden év tavaszára – minimálisra csökkentek, a bevételek növekedése azonban ezúttal elmarad. Azért, hogy az “állatok ellátását akadálytalanul tudják folytatni, illetve dolgozók közül senkinek ne kerüljön veszélybe a megélhetése”, a pecszoo.hu oldalon részletezett lehetőségek között egyebek mellett állatok örökbefogadására, adományok utalására biztatják a látogatókat.
A debreceni állatkertben két és fél hónapra elég takarmány van az állatok etetésére, a járványhelyzet miatti legnagyobb kihívás jelenleg a munkatársak, a munkahelyek védelme – közölte a kert igazgatója az MTI-vel. Nagy Gergely Sándor kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a turisztikai szektor más szereplőihez hasonlóan az állatkertek is megkapják a járulékkedvezményt. “Húsbavágó a helyzet, mert az állatkertek többségében önfenntartóak, a bevételük nagy részét maguk realizálják és nem támogatásból kapják” – jegyezte meg.
Bár március 17-től nem fogadnak látogatókat, a napi feladatok nem csökkentek, az állatokat el kell látni, az üzemszerű működést, a karbantartási feladatokat biztosítani kell, ezért megkeresték az állatkert barátait, támogatóit. Örömmel fogadnak felajánlásokat legyen az takarmány, a karámokhoz használt festék vagy bármi más.
A debreceni állatkertben a 3 ezer forintos támogatói jegy egész évben kapható, a járványhelyzet idején is megvásárolható online. Emellett továbbra is értékesítik a bérleteket, amelyek felhasználhatóságát kiterjesztik a járvány okozta időszak miatti bezárás időtartamával.
A Kecskeméti Vadaskert nem látogatható, de az állatok ellátása és a park gondozása zavartalanul működik – tájékoztatta az állatkert igazgatóhelyettese pénteken az MTI-t. Zomboryné Polyák Irén elmondta: a Kecskeméti Vadaskert március 17. óta zárva tart. Az állatkertben folyó fejlesztéseket leállították és anyagi tartalékaikat az állatok ellátására, a park gondozására fordítják. Támogatói jegyek bevezetését nem tervezik.
A Kecskeméti Vadaskert Facebook-oldalán videós és fotós híradásokban számolnak be az állatokkal kapcsolatos érdekességekről és nyereményjátékot is hirdettek. Érdeklődőiktől azt kérték, küldjenek be az állatkertben tett látogatásukkor készült fotókat. A legtöbb szavazatot begyűjtő kép beküldője egy évig érvényes belépőjegyet nyer.

MTI