Szegedi kutatók is részt vesznek a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium munkájában

Helyi hírek

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (Milab) hat kutatási projektje közül kettőt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai irányítanak – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint a Milab ősszel kezdte meg működését a 18 nemzeti laboratórium egyikeként. A tíz partnerrel induló szervezet feladata összefogni a mesterséges intelligencia témájával foglalkozó ipari szereplőket, kutatóintézeteket és egyetemeket.

Az SZTE Milab-projektjének szakmai vezetője, Gyimóthy Tibor, az egyetem szoftverfejlesztési tanszékének professzora szerint óriási az igény arra, hogy a mesterséges intelligencia megjelenjen a különböző tudományágakban. Ennek támogatása és elősegítése a Milab egyik feladata. Öt év alatt csaknem 12 milliárd forintot fordítanak e célra – közölte az ország legelső MI-kutatócsoportja, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport munkáját is irányító akadémikus.

A Milab önálló küldetése, hogy ezen a tudományterületen Magyarország ott legyen a nemzetközi élvonalban, és tevékenyen részt vegyen a mesterséges intelligencia mint önálló tudományág fejlesztésében is.
A hat kutatási projekt: a matematika és a gépi tanulás gyakorlata közötti szakadék áthidalása; a gépi látás és érzékelés problematikája; a gépi tanuláson alapuló adattudomány lehetőségeinek kutatása és az Internet Of Things (IoT) megoldások; az orvosi és egészségügyi alkalmazások, a nyelvtechnológia fejlesztése; valamint a személyes adatok védelme és a biztonság.

Azt írták, utóbbi kettőt az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szakemberei vezetik. Farkas Richárd munkatársaival azon dolgozik, hogy a beszélt és írott magyar nyelv nyílt elérésű szoftverekkel végzett értelmezését a nagy nyelvek szintjére emelje.

Ferenc Rudolf és kollégáinak célja pedig a MI-szoftverek megbízhatóságának és adatbiztonságának javítása. Az SZTE munkatársai emellett más elméleti jellegű kutatásokban és gyakorlati problémák megoldásában is részt vesznek.

(MTI)