Szúnyog, szúnyogirtás

A Duna felső szakaszán és a Körösöknél gyérítik a szúnyoglárvákat

Helyi hírek

A következő napokban a Duna felső szakaszán – a Szigetközben és Komárom térségében -, valamint a Körösöknél folytatódik a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közleménye szerint a szakemberek 1800 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a csípőszúnyogok lárváit elpusztító természetes készítményt. Más élőlény nem érzékeny a speciális biológiai készítményre – emelte ki, hozzátéve: a kijuttatott baktérium által termelt fehérje az egyetlen olyan rovarölő szer, amelyet élővízben is biztonságosan lehet alkalmazni.

Ismertette: az elmúlt két hét esős időjárása miatt sok helyen alakultak ki szúnyoglárvák fejlődésére alkalmas ideiglenes tenyészőhelyek. Ezeket Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében autóra rögzített nagynyomású permetezővel kezelik, Békés megyében pedig repülőről is permetezik a nehezen megközelíthető helyeket – írta.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy eső után fontos kiönteni a vizet a házak körüli vízgyűjtőkből, illetve be kell fedni őket.