Zöld Busz Program, Debrecen

Hat megyeszékhelyre 60 új elektromos busz érkezik jövőre

Helyi hírek

Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban, amely Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon és Szegeden áll majd forgalomba – jelentették be kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az új járműveket a megyeszékhelyek a programot koordináló Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 8,6 milliárd forintos támogatásával szerezhetik be. Az ezt lehetővé tevő támogatási szerződést a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. konzorciumával kötötte meg a Humda Zrt. az eseményen.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára közölte: a klímavédelemmel kapcsolatban a kormány feladata a kiváltó okok “megfékezése” és a helyzethez való alkalmazkodás támogatása.

Magyarország célkitűzése, hogy 2030-ra villamosenergia-termelésének kilencven százaléka mentes legyen a szén-dioxid-kibocsátástól, és az így előállított tiszta villamosenergiát minél több területen alkalmazza – mondta.

Rámutatott: a közlekedés az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó szektor, amely az összes kibocsátás 20 százalékáért felel.

A helyi közlekedésében 2800-2900 buszt használnak, a Zöld Busz Program keretében jövőre 100, a következő években pedig 1100 buszt szeretnének lecserélni elektromos járműre – közölte Steiner Attila.

A Volánbusz Közlekedési Zrt. elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a vállalat 2018 és 2021 között 1700 új autóbuszt szerzett be, amelyet főként a helyközi viszonylatokban használ, és ezzel több tízezer tonna szén-dioxidtól mentesíti a környezetet.

A városi közlekedésben kötelezővé válik a “zöldhajtású” buszok alkalmazása. A Zöld Busz Programnak köszönhetően hat megyeszékhely 80 százalékos támogatással juthat hozzá 60 elektromos buszhoz 2022 során – közölte Pafféri Zoltán.

Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba – mondta.

A szintén e program keretében beszerzett 40 busz már forgalomba állt, azok a budapesti nagyrendezvényeket szolgálták és szolgálják ki, januártól pedig a fővárosi agglomerációs közlekedésben állnak forgalomba – tette hozzá Pafféri Zoltán.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta: cége feladata, hogy lehetővé tegye a Volánbusz flottájának környezetbarát fejlesztését CNG- és e-töltőállomások létrehozásával, üzemeltetésével.

Weingartner Balázs, a Humda Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság céljának nevezte egy olyan stratégia megalkotását, amely kifejezetten a Volánbusz lehetőségeit maximalizálja.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a hat megyeszékhelyen túl Miskolcon 10, Pécsen 8, Veszprémben 5 elektromos autóbusz és a töltőinfrastruktúra, Szegeden pedig 4 önjáró trolibusz beszerzésére nyílik lehetőség 2022-ben. Ez összesen 127 környezetkímélő járművet jelent a magyarországi tömegközlekedésben a Zöld Busz Programnak köszönhetően, amely 18,37 milliárd forintos támogatást biztosít a pályázó szolgáltatóknak.

MTI