A bolygók ritka együttállása

A bolygóparádét az SZTE újszegedi Csillagvizsgálójából is megfigyelhetjük

Egyetem Helyi hírek Ország

Június 17-e és 28-a között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után felsorakozva. Ilyen ritka együttállás legutóbb több mint ezer éve volt. A jelenségről Barna Barnabást, az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékének csillagász kutatóját kérdezte az u-szeged.hu.

A Naprendszer összes bolygója egyszerre lesz megfigyelhető az égen, másrészt a távcső nélkül is látható planéták, azaz a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és Szaturnusz a Naptól való távolságuk sorrendjében fognak tündökölni. Bónuszként ezekben a napokban a fogyatkozó Hold is végigjárja a bolygósort. – Fontos azonban leszögezni, hogy szabad szemmel a Hold mellett gyakorlatilag csak a Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz kvartettet lehet látni majd az égen, ezek mint egy laza, sorra fűzött fényes gyöngyök világítanak majd hajnalban – hangsúlyozta a kutató.

Az interjúból kiderült, nemcsak Magyarország minden pontjáról lesz megfigyelhető ez az égi jelenség, hanem a Föld nagyobbik részéről is az. Szegediként, ha többet szeretnénk látni, mint fényes, csillagszerű kis pontok, mindenképpen szükségünk lesz egy teleszkópra vagy akár többre. Ez egy kiváló alkalom arra is, hogy egy távcsöves észlelés keretében egyszerre “vadásszuk le” a planétákat – már akinek nem jelent problémát a korai kelés.

Ha ezekben a napokban, hajnali fél négy körül kelet felé elkezdenek keresgélni, mind a négy fényes pöttyöt meg tudják majd pillantani

– emelte ki Barna Barnabás.

A Vénusz még egészen közel lesz a horizonthoz, a Mars már kényelmes magasságban lesz megtalálható, a Jupiter és a Szaturnusz pedig már a déli irányba fog haladni. – Ha valaki szeretné maximalizálni az élményt, érdemes kilátogatnia a Szegedi Csillagvizsgálóba, ahol szombatról-vasárnap virradóra, hajnali 3:00 órától várunk minden kedves érdeklődőt – invitálta a korán kelőket a kutató.

A kertben és annak környékén állítják fel a távcsöveket – előzetes bejelentkezésre nincs szükség, jegyeket a helyszínen lehet váltani.