Egy hét a csillagok alatt

Amatőr érdeklődőket várnak a szegedi csillagászok a hétvégén

Egyetem Helyi hírek

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot keretében távcsöves bemutatókkal, csillagászati előadásokkal, lézeres csillagképtúrával várják a hétvégén az éjszakai égbolt felfedezésére Szegeden is az érdeklődőket.

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője és Ordasi András, szabadúszó csillagász indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőrcsillagászat lehetőségeit, illetve, hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat – írja a szeged.hu.

Az idén augusztus 14-én, vasárnap estig minden eddiginél több program várja az érdeklődőket az eseménysorozat keretében, országszerte mintegy 180 programot hirdettek meg a csatlakozó amatőr és hivatásos csillagászok 85 helyszínen.

Az égbolt felfedezésére egyaránt lehetőség lesz a városok fényszennyeződésétől távol a természet éjjeli nyugalmában és egy-egy nyüzsgő település járdáján is.

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat keretében Szegeden a hétvégén hullócsillagokat figyelhetünk meg és járdacsillagászoknak tartanak távcsöves bemutatót.

A Szegedi Csillagvizsgáló is különleges eseménnyel készül a Perseidák meteorraj maximumára. – A tavalyi nagy sikerű programunkat alapul véve több távcsővel is kitelepülünk a Kertész utcába, ahol bárki ingyen és előzetes bejelentkezés nélkül megszemlélheti a csillagos égbolt távoli és halvány látványosságait. Ezzel párhuzamosan a focipálya melletti észlelőréten pedig közösségi hullócsillaglesre invitálunk mindenkit, ahol lézeres csillagképtúrákat és kvízjátékot is tartunk – írja a program közösségi oldala.

Hullócsillagok éjszakája a Szegedi Csillagvizsgálóban

Augusztus 12., péntek 19 órától

Távcsöves bemutató
Lézeres csillagképtúra
Csillagászati előadás
Vetélkedő

A programok többsége ingyenes, az előadások és a csillagvizsgáló nagytávcsövének látogatása belépődíjas (teljes árú :1500 forint / kedvezményes: 800 forint)

Járdacsillagászat Szegeden Kecskés telepi Művelődési Házban

Augusztus 13., szombat, 18-tól 24 óráig

Csillagászati előadás
Távcsöves bemutató
Naprendszer-modell

A program ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Nyitófotó: idokep.hu