Ínség szikla Duna Budapest

Már látszik a Dunában az Ínség-szikla, Szegednél is nagyon alacsony a Tisza

Gazdaság Helyi hírek Ország

A valaha mért legalacsonyabbra csökkent több hazai folyó vízszintje is a tartós aszály miatt. A Hernád, az Ipoly és a Sajó medrében is látványosan kevés víz folyik. Szegednél is több tízméterre húzódott vissza a parttól a medrébe a Tisza. Apad a Duna is, a fővárosnál ismét látható az Ínség-szikla – hangzott el az M1 Híradójában.

A fővárosban az alacsony vízállás miatt előbukkant a Margitsziget déli csücske, ahova a híd középső pillérénél egyszerűen ki lehet sétálni. Ez legutóbb két éve volt lehetséges. A hely rövid idő alatt népszerű lett, folyamatosan érkeznek ide az emberek.

Felszínre került az Ínség-szikla is a Szabadság hídnál, ami csak akkor látható, ha 95 centiméter alá csökken a Duna vízszintje. A szombat délutáni adatok szerint jóval ez alatt van, mindössze 75 centimétert mutat a mérce a fővárosnál.

A tartós aszály miatt folyóink vízszintje nagyon alacsonyra csökkent. Több helyen a valaha mért legkisebb szinthez közelítő, vagy már azt is alul múló értéket mértek. Apad a Duna és mellékfolyói is, de negatív rekord született a Tiszán is Szolnoknál, ahol az eddig feljegyzett legalacsonyabb, mínusz 279 centiméter helyét már mínusz 290 centiméter vette át.

Szegednél sem sokkal jobb a helyzet, több tízméterre húzódott vissza a parttól a medrébe a Tisza. A helyiek szerint évtizedek óta nem volt ilyen szárazság Magyarországon.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója egy korábbi nyilatkozatában elmondta, a duzzasztónak köszönhetően Szegednél a kritikus határ alá nem csökkenhet a vízszint. (Galériafotóink készítése óta a helyzet tovább romlott, ma még alacsonyabb a Tisza.)

Kilátszanak a kövek: épphogy csak csörgedezik az Ipoly. Nógrádszakálnál napok óta a valaha mért legalacsonyabb szinten, mindössze 20 centiméteren áll. A hétvégére szemétszedési akciót hirdettek, az önkéntesek meglepődtek, amikor meglátták, milyen alacsony a folyó.

Tizenkét vízügyi igazgatóságból egy kivételével mindenhol elrendelték az aszály elleni védekezést. Ivóvízhiány és korlátozás sehol sincs érvényben, az előrejelzések szerint azonban a közeljövőben biztosan nem javul a folyók helyzete.

Jelentős mennyiségű, segítő csapadék még nem érkezik, vagyis valószínűleg még tovább apadnak a folyók és a tavak a következő napokban Magyarországon. A Balaton vízszintje a szakemberek szerint még elfogadható, 75 centiméteres.

Borítókép: hirado.hu, galériafotók: Frank Yvette