60. Közgazdász-vándorgyűlés

Nagyágyúk a közgazdászok szegedi vándorgyűlésén

Egyetem Gazdaság Helyi hírek

Csütörtökön délelőtt kezdődött meg Szegeden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában a Magyar Közgazdasági Társaság 60. vándorgyűlése.

Az idén kétnaposra tervezett konferencia 10 órakor kezdődő a nyitó plenáris ülésén Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke köszöntötte házigazdaként a megjelenteket. Szólt arról, hogy már a negyedik vándorgyűlés is Szegeden volt, akkoriban a korszerű vállalatirányításról beszélgettek, vitatkoztak a résztvevők.

A legutóbbi vándorgyűlés egyébként 2010-ben volt Szegeden – az ideire 600-an regisztráltak. A rendezvény ugyanis az interneten is követhető, az előadások, szekcióülések anyagát pedig hamarosan “közkinccsé teszik”.

Házigazdaként Botka László polgármester is szólt a vándorgyűléshez. Elmondta, a tudásban, tehetségben és a szorgalomban hisz, és nekünk, szegedieknek mindenre van egy Szent-Györgyi idézetünk. E szerint a modern államban a politikus feladata a tudományos eredmények az életbe való átültetése.

Beszélt az egekbe szökő inflációról, energiaárakról, a fizetések elértéktelenedéséről. Hangsúlyozta, ezek a folyamatok már a háború előtt megkezdődtek, például a választási osztogatással, és úgy látja, a háború előtt is arcpirítóan kevés volt a tanáraink fizetése.

Szerinte a válságban még inkább igaz, fizessenek a gazdagok!

Szólt a szegedi energetikai felújításokról és arról, hogy Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét építi meg a város. Úgy véli, a betarthatatlan ígéretek miatt még inkább össze kell fogni, ám az önkormányzatok, a helyiek nélkül nehéz lesz leküzdeni a válságot.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora is az egyik házigazdaként idézte Szent-Györgyit, aki szerint fontos a régió szakember gárdájának biztostíása és az egyetem továbbfejlesztése. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, több mint két évtizede elindult a Gazdaságtudományi kar Szegeden.

– Egyetemünk a centenáriumát ünnepli, van ahol elöl, van ahol legelöl vagyunk a rangsorban. Azért került Szegedre az egyetem, mert ez volt akkor a maradék ország legsanyarúbb sorsú régiója.

Beszélt a járványról, a háborúról és arról, hogy mindezekre válaszokat kell adnia az immár 12 karú, modellt váltó egyetemnek.

Matolcsy György jegybankelnök Mizsér Attila A siker tusái című könyvével kezdte előadását. Az öttusázó 1985-ben Melbourne-ben a 4000 méteres záró futószámban öt másodperccel vezetett, győzelme biztosnak látszott, ám cipője féltávnál beragadt a sárba, így futás közben kilépett belőle. Ha megáll, és megpróbálja felhúzni a “szögest”, értékes időt, és ritmust veszít, ehelyett futott tovább. A kitartás és a jó döntés meghozta az eredményt, világbajnok lett.

Matolcsy megerősítette azt, amit a versenyző mondott, hogy minden a fejben dől el. És minden siker mögött egy nő áll, de ezt már nem Mizsér mondta…

Nehezebb témára váltva azzal kezdte, hogy mostani a válság még csupán a kezdet, de ezt csak halkan meri mondani. Hangosabban ajánlja az MNB a fenntartható közgazdaságot, és erről van is már egy vitairatuk angolul és magyarul.

Várjuk hozzá az észrevételeket és nagyon remélem, nem sértődünk meg a kritikákon

– fogalmazott.

Innentől kezdve már nagyon “besűrűsödött” az előadása, szerinte a kvantumfizika törvényeit is be kell építeni a közgazdaságba, a természettudományt társítani kell a társadalomtudománnyal.

Úgy véli, vége a lineáris világnak, integrálni kel a térszerkezet és a geofúzió elméletét – 64 megaváros alakult ki az elmúlt évtizedekben. Történeti DNS -ről is beszélt, bevallottan provokatív felhanggal és hangsúlyozta, aki feladja nem nyer, aki nyer, nem adja fel.

A jegybankelnök után Laurent Maurin, az Európai Beruházási Bank vezető közgazdásza tartott ugyancsak tartalmas – angol nyelvű – előadást, majd Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszélt, immár magyarul. (Előadását egy külön írásban  részletezzük.)

A két nap alatt öt teremben párhuzamosan zajlanak majd a szekcióülések a makrogazdaság és az államháztartás, a pénz- és tőkepiacok, a vállalati versenyképesség és innováció, valamint a humán tőke és az európai integráció témakörében.

A szekciókban szó esik majd egyebek között a kiberbiztonságról, az élelmiszer-ellátásról, az államháztartás helyzetéről, a digitalizációról, a munkaerőpiac egyenlőtlenségeiről – a sportközgazdasági szekcióban pedig két olimpiai bajnokkal is találkozhatnak majd az érdeklődők.

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Keressen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!