Szeged, színház, Élve megégetve, kultúra

Fotókon, ahogy élve égetik meg a boszorkányokat a Szegedi Nemzeti Színházban

Helyi hírek Kultúra Ország

Lőrinczy Attila Élve megégetve – boszorkánytéboly című színművét december 9-től Koltai M. Gábor rendezésében a Kisszínházban láthatja a közönség.

Azon túl, hogy a Szegedi Nemzeti Színház kiemelt feladatának tekinti magyar szerzők műveinek bemutatását, fontos foglalkozni a lokális történetekkel, a szegedi boszorkányperekről pedig nem készült még előadás a színház falai között.

A szöveget Lőrinczy Attila író, Koltai M. Gábor rendező és Zsigó Anna dramaturg közösen írták és arra törekedtek, hogy ne historizáló, hanem a históriát megidéző, de a mának és a máról szóló darab szülessen.

A rendező szerint minden boszorkányper keresztmetszete annak az országnak és korszaknak, amelyikben történt, annak a darabnak pedig, amelyik feldolgozza, kötelező számot adnia a masinériáról, a működtető gépezetről, mely az egész társadalmat átszövi, és sajnos ez keveset változott az elmúlt 300 évben, ezért is fontos közösen gondolkodni ezekről a történetekről.

Az előadás a boszorkányperek kapcsán dolgozza fel a kiszolgáltatottságot, a korrupciót, a politikai alkukat, azokat a félelmeket és elfojtásokat, melyek torzítják az embert, és groteszkké tesznek bizonyos helyzeteket – és ha már groteszk, nevetni is lehet rajta: így kapcsolódik össze a horror a mulatságossal.

A próba időszakában többször is írtunk a darabról, egyebek között az alkotók várbeli kiruccanásáról és az online közönségtalálkozóról is.

Fotók: Frank Yvette