Karikó Katalin, Szeged, SZTE, egyetem, kutató, kiállítás

Már ötéves korában szappant főzött Karikó Katalin a hentes édesapja mellett

Egyetem Európa Helyi hírek Ország Világ

A koronavírus-járvány megfékezésében kulcsszerepet játszó mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését kutatásaival megalapozó Karikó Katalin tanulmányait és tudományos elismeréseit bemutató kiállítás nyílt csütörtök délelőtt a Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjában.

Az elmúlt két évben száznál is több tudományos elismerést elnyerő Karikó Katalin a kiállítás megnyitóján elmondta, a díjak különösen nem inspirálják, negyven évig nem kapott, “mégis nagyon jól elvolt”, vidáman dolgozott, mert kísérletei sikerültek.

A tárlat a többek között azért is hasznos, mert látogatói hallhatnak arról, mennyiféle tudományos elismerés létezik, hiszen a legtöbben egyetlen egyet ismernek. De az nem szerepel a bemutatottak között – célzott a Nobel-díjra a kutató.

Karikó Katalin elmondta, kapott kifejezetten nők vagy bevándorlók számára alapított díjat is, de elnyerte a legrégebbi amerikai tudományos elismerést, a kétszáz éves múltra visszatekintő John Scott-díjat is.

Olyan előkelő és világhíres névsorba került vele, mint Marie Curie, Thomas Edison, Nikola Tesla vagy Guglielmo Marconi.

Karikó Katalin hangsúlyozta a sajtó felelősségét, szavai szerint az újságíróknak nem csak a celebek lakodalmait kellene követniük, hanem izgalmas cikket kellene írniuk a kutatóról és arról, mi történik a tudomány világában.

A január végéig látható kiállításon Karikó Katalin több személyes tárgya látható, legfontosabb kitüntetéseit pedig a díjátadókon készült sajtó- és műtárgyfotók mutatják be. A megnyitón a kutató számos számos személyes tárgyát adta át az egyetemnek, így iskolás kori redőnyös tolltartóját, Smena orsós fényképezőgépét, növényszervezettani rajzait, szerves kémia jegyzeteit, dolgozatait és egy Fáklya moziba szóló jegyet 1976-ból.

 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, neki nagyon nehéz professzor asszonynak szólítania a professzor asszonyt, aki neki Kati, még egyetemi diák korából. Együtt pezsdítették a kollégiumi életet, ami persze pezsgett magától is. A kiállítással kapcsolatban azt hangsúlyozta, azon a látogatók megismerhetik, hogy a szegedi egyetem egykori hallgatója milyen tudományos pályát futott be.

Szavai szerint ez bizonyítja, akinek elég tehetsége, kitartása és szorgalma van, nagyon messzire eljuthat.

Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója közölte, ha valaki szeretné megismerni a kor egyik leghíresebb kutatója, Karikó Katalin életútját, azt a legteljesebb formában az intézmény virtuális kiállításán teheti meg. A tárlat magyar, angol és német nyelven érhető el, és már készül a francia változat is.

A megnyitó utolsó szakaszában a sajtó munkatársai kérdezhették Karikó Katalint. Portálunk, a szegedinap.hu először arra volt kíváncsi, hogy a szerteágazó kapcsolatrendszerű kutatónak okozott-e problémát a munkájában az orosz-ukrán háború. A válasz rövid volt: nem, de azt még hozzátette, a BioNTech-nél azért voltak ukrán kollégái is.

Másik kérdésünk arra vonatkozott, hogy tud a tanár kedved csinálni a diákoknak a tanuláshoz, a tudomány megismeréséhez és hogy erre van-e, marad-e egyáltalán energiája?

– Azt nem tudom, marad-e energiájuk, de azt igen, hogy én nagyon szerettem, amikor általános iskolába a sóoldatba belelógattuk a madzagot és azon a só kikristályosodott. Alig vártuk, hogy ez megtörténjen. Az enyém nem lett igazán szép, a másiknak viszont igen, és én is azt akartam, hogy az enyém is sikerüljön – mondta, hozzátéve fontos, hogy adjanak valamit a diákok kezébe a tanárok, ne csak a könyveket.

Mesélt arról, hogy ő már 5 éves korában is szappant főzött.

Édesapja hentes volt és az asztalról lecsöpögő zsírhoz szódát tettek. Fontos a kémia, a takarítónőnek is tudnia kell, hogy a sósavat ne keverje a hipóval, mert klórgáz keletkezik.

– Emlékszem, amikor a tanárom mondta és mutatta, hogy a sulyom azért nem merül el a vízben, mert levegő van a levelében. Gyakorlatban tanultunk a beporzásról, a termésekről, a kezünkbe vettük a dolgokat – hangsúlyozta, hozzátéve, nem kell félni attól, ha a diák elszúr egy kísérletet, a kudarcból is lehet tanulni.

Kovács András

A nyitóképen az egykori diáktársak, Karikó Katalin és Szabó Gábor, fotók: Frank Yvette