Török földrengés

Szegedi, megyei tűzoltók is segítik a mentést Törökországban

Európa Helyi hírek Ország Rendőrség Világ

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team) ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti jelenleg is a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban.

A Hunor mentőszervezet tagjaként három Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltó is végzik a mentéseket Törökországban. A legsúlyosabban érintett Hatay tartományban dolgoznak folyamatosan.

Tátrai János tűzoltó alezredes az Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, emellett már évek óta a Hunor csapatvezető-helyettese. Az alezredes a polgári védelmi szakterületen több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Közreműködött több nagy káresemény, árvíz, illetve veszélyes anyag kiszabadulásával járó baleset felszámolásában is. Számos képzésen vett részt, több olyan nemzetközileg is elismert végzettsége van, amelyeket a mentések során kiválóan hasznosít. 2020-ban tanácsosi címet kapott a BM OKF főigazgatójától. Szakmai tudása és tapasztalata kiemelkedő, elhivatottsága példaértékű nem csak a vármegye, de az ország minden tűzoltója előtt.

Maróthi Róbert tűzoltó főtörzsőrmester 2001 óta hivatásos tűzoltóként szolgál a szegedi laktanyában. 2019 óta különlegesszer-kezelőként végzi a mentéseket vármegyénkben. Folyamatosan képezte magát, a legtöbb géptípusra kezelői jogosultságot szerzett. Embertársain való segíteni akarása átlag feletti, hiszen tűzoltói hivatása mellett a mentőszolgálat munkatársaként is segít embertársain. A koraszülötteket mentő járművön is rendszeresen teljesít szolgálatot. 2019-ben ő vehette át a legjobb tűzoltóknak járó Vecsernyés Imre emlékplakettet a vármegyei igazgatóságtól. Megalakulása óta tagja a HUNOR mentőszervezetnek, annak minden gyakorlatán és mentésén részt vett az elmúlt években.

Süli Csaba tűzoltó százados 2000 szeptemberében szerelt fel a tűzoltókhoz. A szegedi laktanyában volt tűzoltó, majd a szegedi főügyeleten látta el szolgálati feladatait. 2019 augusztusa óta a Csongrád-Csanád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja. A nagyobb káreseteknél végez irányítói munkát, emellett a kezdetek óta. Hunor mentőszervezet tagja. Képzett búvár, amit főként a szegedi vízimentők tagjaként kamatoztat a mentéseknél.

A Hunor mentőszervezet Csongrád-Csanád megyei állományának tagja még Kálmán Rajmund tű. alezredes, a szentesi tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Varga Tibor tűzoltó főhadnagy, a szentesi tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka, valamint Kósa Zsolt tű. zászlós, a szentesi tűzoltóság különlegesszer-kezelője. Ők jelenleg várnak az esetleges riasztásra. Amennyiben a Belügyminisztérium úgy dönt, hogy további Hunor tagokat küld a katasztrófa helyszínére, ők azonnal készen állnak az indulásra.

A mentőszervezet tagjai számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vettek már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: például egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát.

Törökországban háromezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

A HUNOR (HUngarian National Organisation for Rescue services) Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet Magyarország azon tűzoltói alkotják, akik vállalják a mentéseket a világ bármely pontján. A katasztrófák esetén bevethető HUNOR a nemzetközi szervezetek által minősített nehéz minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás, mini galériafotók: vármegyei katasztrófavédelem