krókusz, vrág, tél, tavasz, időjárás, természet

Szegeden és környékén már virágzik a krókusz

Gasztro Helyi hírek Ország

Az idei tél egy hetet, szűk tíz napot leszámítva lényegében elmaradt, így nem csoda, hogy a természet is “megbolondult”. Virágzik is a krókusz Újszentivánon, és valószínűleg másutt is. A kert első és egyben nagyon látványos dísze most különösen hamar megmutatta magát. Ez az egyik legszerényebb és legkorábban nyíló virág, amelyet addig, ameddig nem nyílik, szinte észre sem veszünk.

Megdőlt a napi országos és a budapesti melegrekord is

A krókusz kicsiny “termetű”, nem nő magasabbra öt-tíz centiméternél, szárlevelei nincsenek, keskeny fűszerű levelei a virágzás után nem sokkal elszáradnak. A tölcsérszerű virágok a hagymából kinövő néhány centis szár csúcsán ülnek – nagyon sok színfajta ismert. Az egyik legigénytelenebb és leghálásabb kis virág, melynek vadon élő fajtái hazánkban is megtalálhatók, védett növényként. Sok helyen a vidámság jelképének is tartják.

A növény Dél-Kelet Európából és Kis-Ázsiából származik, de megtalálható Nyugat-Kína és India területén is. Az alapfaj az Alpokban és a Pireneusokban őshonos, ezekből állították elő a legtöbb kerti változatot. Hívják sáfránynak is. A fűszert a Crocus sativus fajtából állítják elő, mely jelenleg a világon az egyik legdrágább fűszer. Ugyanakkor azok kerti sáfrányok amelyeket nemesítettek, fűszerként nem használhatók.

A krókuszok évről-évre nagyobb területen hódítanak, mivel könnyen szaporodnak. Tőlünk északra egészen nagy kultusza van, nem véletlen, hogy a Tátra tavaszi szimbóluma a krókusz, évről évre egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. Ez nem csoda, hiszen a hegyi réteket teljesen beborító virágszőnyeg valóban különleges, turistacsalogató látvány.

Nyitókép: Frank Yvette