Szeged, télbanya, Téltemetés, Dugonics tér

Banyaégetéssel űzik el a telet a hétvégi Szent István téri kézműves vásáron

Helyi hírek Kultúra Party Zone

A hétvégén még a Mars téri piac vásárlói találkozhattak Szeged télbanyájával, ez azóta átrepült a Dugonics térre, ott tűzhetjük rá búnkat, bánatunkat, hogy azután szombaton zenés díszkísérettel vonulhasson utolsó útjára, a Szent István térre, ahol a téllel együtt máglyára dobják és elégetik.

A babona szerint ugyanis a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás lényege, hogy a kiszebábra feltűzzük a papírra írt bánatot, betegséget, vagy azt, hogy kitől, mitől szeretnénk megszabadulni, majd a banyával együtt ezeket is tűzre vetjük.

Február 25-én és 26-án a Szent István téri Télbúcsúztatón, egész napos zenés mulatság, kézműves vásár, családi programok és gyermekműsorok várják a kilátogatókat. Most úgy tűnik, az időjárás felelőse nem fogadja szívébe a rendezvényt, jó eséllyel szinte végig esni fog – de nem hó, hanem eső. De ez még csak előrejelzés – inkább lássuk a programokat.

A kézműves vásár szombaton 9 órakor nyílik, ezt rá félórára fanfárok követik, a Szegedi Tudományegyetem rézfúvós hallgatóinak tanára Boros József. Később lesz interaktív boszivadászat gyerekeknek, majd jönnek a botos táncosok. A zenés télbúcsúztató felvonulás 17.30-kor indul a Dugonics térről a Szent István térre a busókkal, kikiáltó vezetésével, majd a szombati program a célállomáson a kiszebáb égetéssel zárul.

Vasárnap 10.00-kor PETER & PAN koncert lesz, majd egy óra múlva fánkevő verseny következik a gyerekeknek. Némi káros mellékhatás, hogy ezután talán nem ízlik majd annyira az anya vagy a nagymama vasárnapi ebédje… Délután lesz még interaktív bohócműsor gyerekeknek, valamint söprűtánc. Folyamatosan, mindkét nap lehet majd pónit lovagolni, építőjátékozni, kisvasutazni és körhintázni – plusz 11 és 16 óra között a Szent István téri víztorony is látogatható 600 forint ellenében.

Fotók: Frank Yvette