Szeged, Volánbusz, elektromos busz, közlekedés, tömegközlekedés, utazás, bemutató, Széchenyi tér

Megérkeztek az első elektromos autóbuszok Szeged helyi közlekedésébe

Gazdaság Helyi hírek Ország

Lezárult annak a nyolc elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési programja, amely a Szegeden élő több mint 159 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A közel nettó 1,3 milliárd forint értékű fejlesztésből a megyeszékhely helyi járműállományának tizede megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 8 BYD K9UD típusú jármű Szeged helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok Szeged valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.

A projektnek köszönhetően a 82 darabos helyi járműállomány átlagéletkora 8,6 évről 7,7 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó 1,3 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program közel 70 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.

Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz szegedi telephelyén.

Az ünnepélyes buszátadón Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere összegzésként elmondta: „Minden városüzemeltetési és -fejlesztési kérdésnél fontos szempontunk, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, Szeged levegője minél tisztább és egészségesebb legyen. Néhány hónapja 10 új CNG-üzemű busz érkezett a városba, majd 13 helyközi jármű a vármegyeszékhely vonzáskörzetébe, most pedig 8 korszerű, kényelmes, akadálymentes, környezetkímélő és csendes jármű állhat az utasok szolgálatába. Folytatjuk tovább a fejlesztéseket: decemberre várhatóan a villamos- és troliflotta is új, önjáró, elektromos meghajtású trolibuszokkal frissül, és elérhetjük azt a célt, hogy a szegedi helyi járműpark legyen a legzöldebb az országban.”

Lázár László, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kommunikációs vezetője kiemelte: „Célunk, hogy a Dél-Alföld legnagyobb településén, Szegeden minden lakos jobban megismerhesse a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket a közösségi közlekedésben. A most Szegedre érkező 8 BYD márkájú busszal már 135 darabra nőtt a Zöld Busz Programban átadott autóbuszok száma.”

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője jelezte: „Nagy örömömre két héten belül immár negyedszerre adunk át BYD-buszokat a Volánbusznál: ezúttal Szegeddel bővült azon városok tábora, amelyek a mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják a BYD villanybuszát. A most átadott autóbuszok Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek.”

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója elmondta: „A 8 szegedi e-busz mostantól magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosít a vármegyeszékhely lakóinak, 492 tonnával, több mint 270 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkentve a szén-dioxid-terhelést évente. A februárban érkezett 10 darab és a már korábban is itt közlekedő 6 darab gázüzemű járművel együtt a város helyi autóbusz-állományának immár csaknem 30%-a alternatív meghajtású.”

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok.

Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.

Szeged mindennapjaiban a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz tavaly több mint 35,5 millió utazásról gondoskodott 36 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 82 autóbusszal és 177 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten csaknem 534 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást.

A helyi flotta folyamatosan fiatalodik és jelentős része alternatív meghajtású: 2019-ben 24 darab Mercedes-Benz Conecto 628NG típusú dízelüzemű, ez év elején 10 darab MAN Lion’s City 12 típusú gázüzemű autóbusz érkezett. Az állomány jelenleg 24 alternatív meghajtású – 6 csuklós EvoBus és 10 szóló MAN típusú gázüzemű, illetve és 8 szóló BYD típusú elektromos – autóbusszal büszkélkedhet.

Fotók: Frank Yvette