Szeged, átadás, felújítás, Vedres Utcai Óvoda, óvoda, gyerek

Szegeden elkészült a Vedres utcai óvoda energetikai korszerűsítése

Helyi hírek Kultúra

Ezzel a város önkormányzata 2017 óta már a 13. óvodai fejlesztését fejezte be.

Szeged önkormányzata a város óvodafejlesztési programjának keretében újíttatta fel a Vedres utcai intézményt. Az energetikai korszerűsítés európai uniós támogatással valósult meg, összesen 323 millió forintba került, ehhez a szegedi önkormányzat további 171 millió forint saját forrást biztosított.

“A felújítás során az energiahatékonyság növelése volt az egyik legfontosabb célkitűzés, ezért a hőszigetelés és a nyílászárók cseréje mellett, akárcsak az elmúlt időben minden városi beruházásnál, napelemeket is elhelyeztek az épület tetején, így akár hatvan százalékos is lehet majd a költségmegtakarítás” – mondta az ünnepélyes átadáson Botka László polgármester.

A Vedres utcában lakótelepi környezetben helyezkedik el az óvoda, és 8 csoporttal, 200 férőhellyel működik. A csoportszobák mindegyikhez öltöző és mosdóhelyiség is tartozik. Az óvoda eredetileg 1978-ban épült, azóta egy-egy részét  többször is felújították, de teljes egészében csak most. A nyolc hónapig tartó felújítás során az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém is hőszigetelést kapott. A földszinti padlót kicserélték, hőszigetelték, és a földszinten minden helyiségben új burkolat van.

A régi nyílászárók helyett hőszigetelt műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építettek be. A belső átrium beépítésével az alapterület is bővült, majdnem 800 m 2 -re, ahol felnőtt vizesblokkot, akadálymentes vizesblokkot és egy kétszintes, galériázott irodát alakítottak ki.

Az épület új elektromos hálózatot kapott, és 444 régi lámpatestet cseréltek modern LED-világításúra. Korszerűsítették a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét, 63 fűtőtestet cseréltek új lapradiátorokra.

Ezen kívül a gazdasági épületrészben a tálalókonyhát átalakították, teakonyha és szertár létesült. Új tűzjelző rendszert és villámvédelmet, továbbá légtechnikai berendezéseket is telepítettek – írja a szeged.hu.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap