Szeged, Procontrol Elektronika Kft., telephely, gazdaság, vállalkozás, ipar, gyártás

Szegeden 1 milliárdból épült fel egy 40 éve működő családi vállalkozás új központja – galéria

Gazdaság Helyi hírek

Bővítik a munkatársak létszámát is, főként magasan képzett dolgozókat alkalmaznak.

A Procontrol Elektronikai Kft. megvásárolta a Bajai út elején évtizedek óta üresen álló, félkész épületet, ahol aztán az Európai Unió 209 millió forintos támogatásával és 800 milliós saját befektetéssel készült el a cég új központja. Az 1400 négyzetméteres, három szintes épület tetején napelemek vannak, a fűtést hőszivattyúk adják.

A beruházás során az építkezésen kívül új gépekre is költöttek. Vásároltak egy új lézervágó-berendezést, amely az elektronikai alkatrészekhez szükséges igen pontos munkát tesz lehetővé. Az új központ megnyitása után a cég másik, Cserepes sori telephelyén is tovább folyik a munka.

A Procontrol Elektronikai Kft. alaptevékenysége a nyomtatott áramkörök fejlesztése és gyártása. Az elkészült elektronikai egységeket maguk építik be a saját termékeikbe.

– Mi egy ötletből terméket fejlesztünk, majd azt gyártjuk is. Sikeres volt az elmúlt években ez a technológiai innováció, hiszen nyolc év alatt sikerült a háromszorosra növelni az árbevételünket, és közben a cég több mint hatvan fősre nőtt – mondta Kovács Attila, a Procontrol ügyvezetője.

A cégnek már egymilliárdos az éves árbevétele, adózott nyereségük pedig meghaladja a háromszázmillió forintot. A termékeik főként biztonságtechnikai és munkahelyi beléptető rendszerek. Olyan okos-szekrényük is van, amely például egy irodaház belső kulcsainak tárolására szolgál, úgy, hogy a zárt szekrényben lévő kulcsokat egy kód segítségével vehetik ki azok, akik erre jogosultak, és a rendszer naplózza a kulcsok felvételét-leadását is. Hasonló alapelven működik a fegyvertároló szekrényük is: a berendezés csak akkor adja ki a fegyvert, ha erre jogosult ember veszi át, amit előbb ujjlenyomattal vagy a saját kódjával igazol.

Létszámbővítést terveznek

A tervek szerint újabb ötven fővel bővítik a munkatársak létszámát a következő években.

– Nem könnyű megfelelő munkaerőt találni, részben amiatt, mert az iskolákban a gyakorlati képzés nem elég széleskörű, ám aki érdeklődik a terület iránt, és képes a fejlődésre, azzal tudunk együtt dolgozni – válaszolta a Szegedi Nap kérdésére Kovács Attila.

Főként magasan képzett munkaerőre van szükségük, mérnökökre és műszerészekre.

A családi vállalkozás 1981-ben alakult, és az új épületet bemutató sajtótájékoztatón elhangzott ismertető szerint folyamatosan fejlődik. Az elmúlt évtizedekben egyre több saját fejlesztésű terméket sikerült értékesíteniük külföldön és itthon is. Az utóbbi években a gazdasági visszaesést ők nem érzékelik, ám nehezebbé vált az acél alapanyagok és a chipek beszerzése. Vásárlóik között vannak autókölcsönzők és irodaházak, továbbá Dél-Afrikából, Kanadából, a svéd parlamenttől és itthon többek között a magyar országgyűlésből is kaptak megrendeléseket.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap