Szeged, Oskola utca, felújítás, Égő arany, felirat, Binszki József

Felújítják Szegeden az Égő arany neonfeliratot

Helyi hírek

Felújítja az önkormányzat Szegeden az Égő arany neonfeliratot – tájékoztatta a sajtót a helyszínen Binszki József, várospolitikai alpolgármester. A felújítás 31 millió 670 ezer forintnyi, önkormányzati forrásból valósul meg, a munkálatok már elkezdődtek, és vélhetően május végén be is fejeződnek. 

Az Oskola utca 4. szám alatt található lakóépület, társasház – amelyben nincs önkormányzati tulajdoni hányad – 1972-ben épült Borvendég Béla Ybl-díjas építész tervezésében. Az épület várostörténeti szempontból meghatározó jelentőségű: az építés aktualitását az adta, hogy Szeged közelében olajat találtak. Az Oskola utcai szimbolikus épület a szegedi „Olajosok” eredeti elképzelése szerint 20 emeletes lett volna. A tervező érdemeinek köszönhetően végül 9 emeletes lett, nem takarva ki a Fogadalmi templomot. Az épület mezőtúri tégla burkolata kialakításával a tervező a templommal való rokonságot, egységet kívánta megteremteni.

Az épületen elhelyezett neonfelirat az építtető megbízásából, az épülettől függetlenül, külön beruházás keretében készült el, de a köztudatban összeforrott az épülettel. Az eredeti funkciója megszűnt (egykori presszó reklámfelirata), ma már inkább szimbolikus jelentőségű: az épület történetét, a közbeszédben kialakult nevét, az Égő arany házat hirdeti, jelöli.

Szeged, Oskola utca, felújítás, Égő arany, felirat, Binszki József
A felirat a köztudatban összeforrott az épülettel.

A neonreklám, mint az 1970-1980-as évek iparművészeti terméke, főleg Budapesten fordult elő nagy számban. Közülük számos, kiemelkedő iparművészeti értékkel bíró darab ma is eredeti helyén vagy múzeumban található.

Szegeden lényegesen kevesebb neonreklám készült, melyek javarészt megsemmisültek. Az Égő Arany neonfelirat mind a történetiséget hordozó jelentéstartalma, mind iparművészeti értéke miatt megőrzésre méltó eleme a belvárosnak.

A kivitelezésre kiírt pályázat nyertese a szegedi HPQ Plus Kft. Az acél tartószerkezetű, három darab konzollal az épülethez rögzített felirat és a tetején lévő üst tartószerkezeti szempontból jó állapotban van. A felújítás tartalmazza a neonfelirat teljeskörű cseréjét speciális szakcég bevonásával, aki újonnan gyártja le a hajlított fémlemez dobozbetűket, kiépítik a világító felirat áramellátását. A neonbetűkön kívül is minden elemet lebontanak a konzolokról, korrózióvédelemmel látják el, majd visszaépítik ezeket. Megoldják a madárvédelmet és a csapadékvíz-elvezetést. Az új lemezburkolatok színét és az új neonbetűk fényerejét a kivitelező jóváhagyatja a műemlékvédelmi hatósággal és a városi főépítésszel.

Szeged, Oskola utca, felújítás, Égő arany, felirat, Binszki József
Binszki József

Az Égő arany felirat helyi védelem alá helyezési eljárása folyamatban van, a felújított Oskola utcában kiemelt pozícióban található neonfelirat várostörténeti, városképi, iparművészeti szempontból, mint épülettartozék jelentőséggel bír, ezért megőrzése, védetté nyilvánítása ipar- és várostörténeti szempontból is indokolt. A közgyűlés rendeletben dönt majd a határozatlan idejű védetté nyilvánításról.

(Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala)

Fotó: Frank Yvette