Az irodalmat ünnepli a Csokonai Színház is

Kultúra

A Csokonai Színház idén első alkalommal kapcsolódik a Debreceni Irodalmi Napok rendezvénysorozatához. A november 6. és 8. között megrendezésre kerülő programban az irodalomtörténeti előadások, kerekasztal-beszélgetések és kötetbemutatók mellett − most először − két színházi előadás is helyet kapott.

A Debreceni Irodalmi Napok idei témája a hitvallás és irodalom kapcsolata, melyhez szorosan kötődik a Csokonai Színház Menekülők című előadása. A reformáció 500. évfordulója alkalmából „Akikre nem volt méltó e világ” címmel hirdetett drámapályázatot Debrecen városa, a református egyház és a színház. A győztes pályaműből Visky Andrej rendezett nagyszínpadi előadást, amely november 6-án 19 órától szerepel a Debreceni Irodalmi Napok programján. Az előadás után a színház közönségtalálkozót rendez, melyen a résztvevők a Menekülőkben szereplő színművészekkel és a szerzőpáros egyik tagjával, Győri L. Jánossal beszélgethetnek.

A színház társulata emellett egy különleges esttel is készül a Debreceni Irodalmi Napokra. Kortárs versekből készülő, fiataloknak szóló előadást tűz műsorára november 6-án 17 órától, melynek címadója a Szívlapát című versantológia. Az előadást a társulat hat tagja − négy színművész, egy táncos-koreográfus és egy zenész − készíti közösen. A közreműködők az antológiában szereplő százötven vers közül a számukra legkedvesebb huszonöt művet választották ki. Valódi összművészeti előadásként egyes versek megzenésítve, mások mozgással kísérve hangzanak el, a produkció vizuális terét pedig a versantológia illusztrátorának, Dániel Andrásnak a grafikái teszik különlegessé.

A két előadásra korlátozott számban még kaphatók jegyek a Csokonai Színház jegypénztárában.