Szeged, Homo Ludens Projekt, évadnyitó, sajtótájékoztató, ZUG, színház, kultura

Színházi nevelés lesz a középpontban a Homo Ludens Project következő nem szokványos évadában

Kultúra

Augusztus 30-án sajtótájékoztatót tartott Benkő Imola Orsolya, a társulat művészeti vezetője, az SZTE oktatója, és Szilágyi Szabolcs színész, szervező. A következő évad nem lesz szokványos, elsősorban a színházi nevelésen a hangsúly.

A Homo Ludens Project színes lufikkal várta a sajtót, mivel elérkeztek a társulat tizedik évéhez. Benkő Imola Orsolya elmondta, hogy a magyar államtól nem kaptak támogatást, viszont az EU-tól igen, méghozzá olyan projektre, ahol az oktatás van a középpontban.

Kettő középiskolával fogjuk felvenni a kapcsolatot a Közös értékeink projekttel, amelynek az alapja a filmezés. A diákokkal közösen fogunk filmeket készíteni, ennek a lényege, hogy megtudják mutatni az iskolákban mi az, ami problematikus, és a hétköznapokban is megküzdenek vele. Ezeknek a filmeknek a segítségével modellprojekteteket készítünk, hogy a későbbiekben az iskolai problémákat könnyebb legyen kezelni

– mondta el Benkő Imola Orsolya.

Szintén oktatási projekt, amellyel a Homo Ludens Project foglalkozni fog az egy együttműködés a Finniskolával, szintén a ZUG színház közreműködésével. A Finniskola – sétálva tanulunk projekt célkitűzése, hogy általános és középiskolás gyerekek felkészüljenek a jövőre. Elsősorban négy olyan kompetenciát tanulnak majd meg, hogy rugalmasan megállják később a munka világában a helyüket.

Kreativitás, kritikus gondolkodás, kollaboráció, és kommunikáció. Ezeket a szavakat ismerjük, de a helyes használatukat kevésbé. Ez a módszer abban segíti a diákokat, hogy délutánonként sétálnak két és fél órát, közben pedig a tanulnivalót élményszerűen összekötik a sétával, hogy ne érezzék azt, hogy tanulnak a 4K gyakorlása közben

– tette hozzá Benkő Imola Orsolya.

A Tengely című fórum színházi előadást is bemutatja szeptemberben a Homo Ludens Project. Itt a társasjáték formanyelvét követve egy színházi nevelési projekttel készülnek középiskolásoknak.

Az előadás egy tanár-diák konfliktust fog színházi előadási módszerrel feldolgozni, ahol a karakter egy feszült, reményvesztett diák, és hogyan találja meg az érvényesülést a jövőben. Ezt az előadást fogjuk a fórum színház módszerével előadni középiskolás diákoknak

– mondta el Szilágyi Szabolcs.

Ismételten látható lesz a nagysikerű Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című produkció. Jelen pillanatban Szegeden nem, viszont Budapestre sikerült eljuttatni az előadást. Új bemutatót nem tervez a ZUG, de az önkormányzattól újabb öt évre megkapta a preferáltságot, amely nagy segítség volt.

Mámor kabaré a szegedi ZUG-ban – Benkő Imola Orsolya rendezése a 33. THEALTER-en

A Homo Ludens Project vár mindenféle kezdeményezést és megkeresést. Ilyen volt Sebők Maja megkeresése a SÁV nevű színjátszó csoportjával. A dolgok közepében című előadás szeptember 9-én lesz látható a ZUG színházban.

Átalakulva, de nekivág az új évadnak a Homo Ludens Project, főként színházi neveléssel és oktatással a középpontban. Szeretettel várják az önkénteseket is, akik részt vehetnek az említett projektekben.

Mátó Gábor

Fotók: Frank Yvette