Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor az Oscar-gálán

Kultúra Party Zone Világ

A Minden, mindenhol, mindenkor a tizenegy jelölésből hetet díjra váltott vasárnap este, a Los Angeles-i Dolby Színházban megtartott 95. Oscar-díjátadó gálán.

A film producerének, Jonathan Wangnak Harrison Ford nyújtotta át az Oscar-díjat. A legjobb színész Oscar-szobrát A bálnában nyújtott alakításáért a meghatott Brendan Fraser vehette át. A legjobb színésznő Michelle Yeoh, a Minden, mindenhol, mindenkor főszereplője lett.

A malajziai származású Michelle Yeoh az első ázsiai színésznő, aki ebben a kategóriában elnyerte az Oscart. „Hölgyeim, ne hagyják, hogy bárki is azt mondja, már túl vannak a fénykorukon” – mondta a 60 éves Yeoh a közönség ovációja közepette.

A Minden, mindenhol, mindenkor két színésze, Jamie Lee Curtis és Ke Huy Quan kapta a legjobb mellékszereplőknek járó elismerést, Jamie Lee Curtis büszkén hirdeti magyarságát a világban, hiszen nagyapja, Tony Curtis Mátészalkán látta meg a napvilágot.

A két Danielként emlegetett duó az Oscar-történet harmadik alkotópárosa, akik együtt nyerték el a legjobb rendezés díját. Korábban a Coen testvérek, és 1961-ben a West Side Storyt készítő Robert Wise és Jerome Robbins kapott együtt rendezői Oscart. A rendezői kategóriában idén Martin McDonagh (A sziget szellemei), Steven Spielberg (A Fabelman család),Todd Field (Tár), Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge) is esélyes volt a díjra.

A vágásért szintén a Minden, Mindenhol, mindenkor kapott Oscart. Az Oscar-szobrokat Daniel Kwan és Daniel Scheinert, a Minden, mindenhol, mindenkor forgatókönyvíró-rendező párosa, és Sarah Polley, a Women Talking forgatókönyvíró-rendezője vette át.

Az Avatar: A víz útja nyerte a legjobb látványeffektusokért járó Oscar-díjat. Volker Bertelmann, a Nyugaton a helyzet változatlan zeneszerzője kapta a legjobb filmzenéért járó Oscar-szobrot. A produkciós tervezés Oscar-díját szintén az első világháborús német film alkotói vehették át.

A legjobb hangért a Top Gun: Maverick című akciófilmnek ítélték oda a díjat. A legjobb filmes betétdal Oscarját az RRR című film Naatu, Naatu című száma kapta.

Nyitókép: Ke Huy Quan vietnami-amerikai (b) és Jamie Lee Curtis magyar-amerikai színésznő (j) a legjobb mellékszereplőnek, míg Michelle Yeoh maláj-amerikai (b2), valamint Brendan Fraser amerikai színész a legjobb főszereplőnek járó elismeréssel. Fotó: MTI/EPA/Caroline Brahman