Új, magyar fejlesztésű sportág, a Water Skyball segítségével tehetik még jobbá mentális és fizikai képességeiket az SZTE hallgatói. Fotó: SZTE

Új, magyar fejlesztésű sportág, a Water Skyball segítségével tehetik még jobbá mentális és fizikai képességeiket az SZTE hallgatói

Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem szabadon választható kurzusai között jelent meg ebben a félévben az innovatív egészségfejlesztő edzések között a Water Skyball. A Fontanus Központ által létrehozott, sporttudományi szempontból is érdekes, fejlesztő labdajátékot az SZTE hallgatói február óta gyakorolják. A résztvevők egy kutatás részeseiként a fizikai és a mentális képességeik fejlődéséről is pontos képet kapnak a kurzus végén.

A Water Skyball a legújabb magyar fejlesztésű sportág, amelyet korra, nemre, edzettségi állapotra, testalkatra való tekintet nélkül bárki elkezdhet. A játékot a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ szakmai csapata hozta létre és fejlesztette sportággá.

– Célunk volt, hogy fizikai és mentális képességeket is fejlesszen, illetve emellett fontos szempont volt, hogy élvezhető játék legyen és széles közönség számára elérhető és játszható játékká váljon. Annyira jól sikerült, hogy hamar sportággá nőtte ki magát – tájékoztatott a sportág kezdeteiről Hacker Péter, a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ ügyvezetője.

Török-Szabó Balázs, a játék kitalálója filozófus, játéktervező, kutatásvezető, a Fontanus Központ szakmai vezetője. A sport fejlesztésének folyamatához mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, szakedző, testnevelő tanár is csatlakozott, így öltött végső formát a Water Skyball.

– A pálya egy három részből álló terület, a kapu is egyedi fejlesztés, kapu a kapuban, többféle pontértékű gól szerezhető, és ami a legspeciálisabb az a játékszabály, ez teszi egyedivé. Nonkontakt sportágról beszélünk, ami azt jelenti, hogy tilos a másik érintése. Ez több szempontból is fontos, egyrészt azért, mert védjük a játékosokat, illetve előkészíti azt, hogy a fizikai képességeken túl a mentális képességeket is előhívjuk, fejlesszük. Nyilván a gondolkodás, a figyelem fejlesztése, a döntéshozás, előrelátás, taktikai képességek is ennek az egyszerű szabálynak köszönhetően tudnak előtérbe kerülni – fejtette ki Hacker Péter.

A pálya 3 részből áll: 2 kapu előtti védőzónából és a közöttük lévő mezőnyből. A védőzónában csak egy ember tartózkodhat, mezőnyben akár négy is. A Water Skyball egyik sajátossága, hogy a gólok pontértéke attól függ, hogy melyik zónából és a kapu melyik részébe érkezik a labda. 1, 2 vagy akár 4 pontot is érhet egy jól sikerült dobás. A pálya hossza 11 méter, szélessége 8 méter. A mérkőzések hossza a találkozókat megelőző kvalifikációs dobásoktól függően lehet 10, 12, 15 vagy 20 perc.

A sportág egyik hazai bázisa Szeged, így természetes volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel is létrejöjjön az együttműködés. Első lépésként a szabadon választható tantárgyak között, az innovatív egészségfejlesztő edzések között jelent meg a Water Skyball.

– Évről évre szeretnénk bővíteni a Water Skyball-t játszó országok számát. Lassan elérjük a 8-10 országot is, ezért egy nagyobb nemzetközi kupát, az Első Water Skyball Eb-t is szeretnénk minél hamarabb megrendezni – mondta el Gyuris Zsolt, a WSB Szövetség elnöke és alapítója.

Jelenleg a második nemzetközi projekt keretében mérik azt, hogy a sportág milyen képességeket, milyen mértékben fejleszt.

– Egy nagyobb Európai Uniós programot is koordinálunk jelenleg, amelynek célja, hogy megnézzük, hogy a Water Skyball milyen fizikális és mentális képességeket fejleszt a célcsoport körében. Ennek keretében Szlovéniában 12 héten keresztül heti két Water Skyball edzést, Magyarországon a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve egy Water Skyball és egy Balance2 edzést, míg Ausztriában heti kettő Balance2 edzést tartunk. A német sportegyetemmel közösen fogjuk kiértékelni az állapotfelmérések eredményeit, amelyeket a tréningek előtt, illetve után végzünk el a célcsoporton – ismertette a sportág tudományos hátterét, célkitűzéseit Gyuris Zsolt.

(SZTE)

Fotó: SZTE