Már egy hónapos a keselyűfióka

Fakókeselyű-fióka kelt ki a Szegedi Vadasparkban

Bulvár Helyi hírek

Némi szerencsével a fakó keselyűknél már a látogatói útról is látható a már több mint egy hónapja kikelt fióka.

– Bár eddig szinte csak a szőrös kiskedvencek érkezéséről számoltunk be, hiszen emlőseinknél egymást érték a születések. Alig vártuk, hogy végre tollasokról is hírt adjunk, hiszen már korábban láttuk, itt is lesz miről mesélnünk – írta pénteken honlapján a Szegedi Vadaspark.

Némi szerencsével a fakó keselyűknél már a látogatói útról is látható a már több mint egy hónapja kikelt fióka. A szerbiai Nemzeti Parkból származó, pontosabban az ott megmentett keselyűpár gondos szülőnek bizonyult az elmúlt évek során, nem először neveltek fel utódokat, amelyek végül más állatkertbe kerültek.

A fakó keselyű egyike a négy keselyűfajnak – amely Európában is költ-, elsősorban a déli országokban, a Balkánon és Ibériában él, sőt, régebben a Kárpátokban is előfordult. Ám hazánkban ritka vendégnek számít. Kizárólag döggel táplálkozik, amelyet kiváló látásának köszönhetően akár 10 km magasságban körözve is észrevesz. A tetemek eltakarításával tehát kifejezetten hasznosak, azonban egyre kisebb számban élnek.

A legfőbb veszélyt a mérgek jelentik, köztük is a diclofenac tartalmú gyógyszerek. Ezek ugyanis az állatokban nem bomlanak le haláluk után sem, így ha egy ilyen állatot fogyaszt el egy keselyű, ő is elpusztulhat. India keselyűállománya emiatt jóformán kipusztult. Európában a mérgezésen kívül még az állattartási kultúra változása is hátrányosan érintette őket, kevesebb a szabadon legeltetett háziállat, így az otthagyott tetem is. Emellett a vadászat és a fiókák befogása is veszélyezteti őket.

Fotó: Szegedi Vadaspark