Párizsi tudós nők társasága

Karikó Katalin három elismerést kapott Párizsban két héten belül

Egyetem Helyi hírek

Két hét alatt harmadszor ünnepelte Párizs Karikó Katalint, aki június 23-án vette át a L’Oréal – UNESCO Nők a Tudományért Nemzetközi Díjat az észak-amerikai tudós nők képviseletében – adta hírül az SZTE honlapja.

Mint a University of Pennsylvania adjunct professora előadást tartott és tucatnyi interjút adott. A nemzetközi kitüntetés mellett a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának legújabb párizsi emlékei közé tartozik immár a francia Tudományos Akadémia Grande Medaille kitüntetése és a patinás tudós társaság tagsága is.

„A világnak szüksége van a tudományra. A tudománynak szüksége van a nőkre.” Ez Karikó Katalin, a világhírű biokémikus üzenete is. A felirat mellett az UPenn adjunct professora mosolygós portréja. A fényképen a szegedi egyetemről indult kutatóprofesszor a pipettát, a laboratóriumi munka idején leggyakrabban használt eszközt tartja a kezében.

A hatalmas poszterre nagyított képes üzenetet a párizsi reptéren láttuk. Ám további 9 nemzetközi légikikötőben – Londontól és Frankfurttól kezdve; Johannesburgon, Sanghajon, Pekingen, Los Angelesen és Miamin át; Bostonig és Sao Paulóig – hirdeti a világ legkülönbözőbb pontjaira utazóknak: „The world needs science. Science needs women. Prof. Katalin Karikó Biochemist.”

Párizs adott otthont a „For Women in Science” díjátadós találkozónak. A Föld legkülönbözőbb kutatóhelyeiről a francia fővárosba zarándokoltak a tudománnyal foglalkozó lányok és asszonyok képviselői, hogy ünnepeljenek. A L’Oréal cég és az UNESCO szervezet 2022. június 22. és 23. között zseniális női tudósokat jutalmazott, a legkülönfélébb módon népszerűsítette kiemelkedő kutatási eredményeiket, s ezáltal globális szinten is növelte ismertségüket.

A „Nők a Tudományban Nemzetközi Díj” 1998 óta minden esztendőben jutalmazza a világ öt régióját képviselő öt kiemelkedő, kivételes karriert befutó nőt. Az egyenként 100.000 euróval kiegészített kitüntetés a kutatómunka folytatására ösztönöz.

Karikó Katalin példája arra is rávilágít, hogy az általa eddig elnyert közel százféle elismerés többségére igaz, amit a Nobel-díjjal kapcsolatban mutatnak az UNESCO számai: a világ legrangosabb tudományos díjának mindössze 4 százalékát ítélték nőnek.