Florin

Új automatizált raktárat épít a Florin Zrt. Szegeden

Európa Gazdaság Helyi hírek Ország

Uniós támogatással, mintegy 1,6 milliárd forintos beruházással fejleszti logisztikai rendszerét, új automatizált raktárat épít a fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint kozmetikai termékeket gyártó Florin Zrt.

Barta Attila cégvezető a beruházás szerdai alapkőletételén közölte, a jövő tavaszra befejeződő fejlesztés költségeinek felét fedezi európai uniós és hazai támogatás.

Az új raktárbázis kialakítása a cég ötlépcsős telephelyfejlesztési programjának záró szakasza. Az elmúlt években a Florin Zrt. 6 milliárd forintnyi beruházással korszerűsítette gyártókapacitását. A vállalkozás azonban nem rendelkezik készáruraktárral, a gyártósorról lekerülő termékeket nem tudják helyben készletezni, azokat egy logisztikai partnerükhöz szállítják, és a csomagolóanyagokat is a telephely közelében, bérelt raktárakban tárolják – mondta.

A beruházással az év végére egy több mint 3 ezer négyzetméteres raktárt alakítanak ki, a 15 méter magas épület 5 ezer raklap, részben veszélyes anyagok tárolására is alkalmas lesz. Az áruk mozgatását – az anyagáramlási és a vállalatirányítási rendszerekkel összekapcsolt – önjáró targoncák végzik majd. A fejlesztés nyomán csökkennek a cég költségei, és javul a vállalkozás versenyképessége – hangsúlyozta a cégvezető.

A szegedi telephelyű, magyar magántulajdonban lévő, 1992-ben Zrt-vé alakuló, de 66 éves múltra visszatekintő Florin Zrt. a fertőtlenítő- és tisztítószerek, valamint kozmetikai termékek egyik meghatározó gyártója a hazai piacon. A fertőtlenítő- és higiéniai szerek mellett férfi és női kozmetikumokat, haj- és lábápolási termékeket, valamint háztartási tisztítószereket is gyárt saját márkanevek alatt, illetve közismert kozmetikumokat és tisztítószereket márkatulajdonos cégek megbízásából.

A Florin Zrt. a pandémia idején az ország szinte egyetlen fertőtlenítőszer-gyártó cégeként sokszorosára növelte kapacitását.

A vállalkozás fertőtlenítőszerrel látta el az egészségügyi intézmények mellett a közszolgáltatókat és kiskereskedelmi partnereken keresztül a lakosságot is – közölte a cégvezető.

Barta Attila közölte, míg a pandémia idején forgalmuk meghatározó része a fertőtlenítőszerek értékesítéséből származott, a járvány enyhültével a termelésükben újra a kozmetika, higiéniai cikkek, tisztítószerek váltak jelentősebbé. A cég tavalyi érbevétele 3,6 milliárd forint körül alakult, idén pedig a tervek szerint újra eléri a 4 milliárd forintot. Céljuk a környező országokba – elsősorban Lengyelországba, Szerbiába, Bulgáriába, Boszniába – irányuló export részarányának növelése is.

A legjobb hazai mentes termékek közé kerültek a szegedi Florin Dermaflora készítményei

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Florin Zrt. 2020-as 6,42 milliárd forintos nettó árbevétele 2021-ben 4,348 milliárd forintra csökkent, melyből 525 millió forint származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 1,816 milliárd, 2021-ben 470 millió forint volt.

A nyitókép archív, fotó: Frank Yvette, a minigaléria képei: Florin