Szeged, megnyitó, Maty-ér, evezős eb, regatta, evezés, sport, verseny

Szegeden a világ szeme, megnyitott az Evezős Eb és olimpiai kvalifikációs verseny

Helyi hírek

Elstartolt Szegeden az Evezős Európa-bajnokság és Kontinentális Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Verseny. 2024. április 25-28. között a Maty-ér ad otthont az eseménynek, amely a sportág számára történelmi jelentőségű, mivel kontinentális viadal 53 éve, kvalifikációs verseny pedig még soha nem volt Magyarországon.

A szerdai megnyitón fellépett a Fricska táncegyüttes, majd köszöntőt mondott Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere valamint Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. Ezt követően az eseményt hivatalosan Annamarie Phelps, az Európai Evezős Szövetség elnöke nyitotta meg.

Csütörtöktől, a verseny teljes ideje alatt változatos programok várják a látogatókat a két részből álló szurkolói zónában: lesz szurkolói sátor és kiállítói falu evezéssel kapcsolatos standokkal és gasztronómiai szolgáltatókkal.

A szurkolói sátor programjai:

A Sportoló Nemzet programmal együttműködve a szurkolói sátorban az evezős ergométerezést lehet majd kipróbálni, a bátrabbak pedig napi ranglista versenyeken indulhatnak, illetve ugyanitt kivetítőkön követhetik a futamokat. Az evezős történeti kiállításon többek között az ország legidősebb hajóját tekinthetik meg az érdeklődők. A kisgyermekes családokat pedig kézműves programokkal várják a szervezők, valamint üzenőfal, fotófal és kvíz állomás színesíti a szurkolói programot.

Kiegészítő rendezvények az EB ideje alatt:

Április 26-án, 09:00 – 17:00 között Evezős Ergométeres Diákolimpia az EB helyszínén és ideje alatt, annak társrendezvényeként kerül megrendezésre a pénteki versenynapon, az Európa-bajnokság pályája mellett felállított szurkolói sátorban.

Az Európa-bajnokság társrendezvényeként, a szombati versenynapon kerül megrendezésre idén először a Gránit Bank Egyetemek Regattája, ahol a hazai egyetemek csapatai mérkőznek meg egymással. Nyolc egyetem hajói mérik össze erejüket április 27-én, a Maty-éri Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban. Ezek az:

Óbudai Egyetem
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Szegedi Tudományegyetem
Semmelweis Egyetem
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Széchenyi István Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem

Futam: 12:45, eredményhirdetés: 17:00. Táv: 500 méter.

Fotó: Frank Yvette