Szeged, Szőreg, futókör, építés, Monti Sándor park, Avramov András

Elkezdődött a szőregi futókör építése

Helyi hírek

Szeged elkötelezett amellett, hogy a legegészségesebb magyar város legyen. Ezt jól bizonyítja az önkormányzat Zöld város programja, a szállóport megkötő véderdők megőrzése és újak telepítése, valamint olyan közparkok létesítése, mint a Kállay-liget. Az egészséges életmódhoz pedig a felfrissülést és mozgást szolgáló játszótereket és fitneszparkokat biztosít az önkormányzat. A szőregi Monti parkban például most ugyancsak önerőből futókört alakíttatnak ki – tájékoztatta Avramov András, önkormányzati képviselő a sajtót a helyszínen. 

A politikus elmondta: a közparkban az elmúlt években megfontolt fejlesztés ment végbe, úgy telepíttetett várostűrő, honos és kisebb gondozási igényű fákat és cserjéket az önkormányzat, hogy elférjen a sportlétesítmény, és azt árnyékolni is tudják velük. Így ostorfát, kőrist és mezei juhart telepíttek a mentén. A beteg és balesetveszélyes fákat pedig eltávolították. A kivitelezési pályázaton nyertes szegedi HPQ Kft. kapott megbízást a szőregi futókör létesítésére és a növények telepítésére. A két fejlesztés értéke 135 millió forint.

Szeged, Szőreg, futókör, építés, Monti Sándor park, Avramov András
Balról jobb: Péter István, a HPQ Kft. ügyvezető igazgatója, Avramov András, önkormányzati képviselő.

A területen 800 méteres futókört alakítanak ki rekortán burkolattal. A pálya szélét térkőszegéllyel látják el. A futókör két részén 2-2 darab, a nyújtáshoz szükséges eszközt is telepítenek. Ezen kívül 4 darab padot és 7 darab kerékpártámaszt, 2 darab hulladékgyűjtőt szerelnek fel. A futókörön felfestik a menetirányt és 200 méterenként a távokat.

Fákból 26 darab kerül telepítésre: mezei juhar 3, lándzsáslevelű éger 2, gömb nyugati ostorfa 12 darab, nyugati ostorfa 1 darab, keskenylevelű kőris ugyancsak 1 darab, virágos kőris 1 darab, fehér nyár 2 darab, szomorú fűz 4 darab. Cserje: 2 darab – közönséges orgona.

A futópálya részére összesen 46 darab új fényerőszabályzós LED-lámpatestekkel felszerelt acéloszlopos közvilágítás kerül kiépítésre, melyekből 1-1 darab a már meglévő játszótér és a jelen beruházás keretén belül megvalósuló kerékpártámaszok megvilágítását is szolgálja.

Az Ikon sor felőli területrészen már kiépítésre került korábban egy ivókút.

(SZMJV Polgármesteri Hivatal)

Fotó: Frank Yvette