Nem biztonságos az E171, az egyik legelterjedtebb élelmiszer színezék

Ország

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a titán-dioxid biztonsági értékelését, eszerint a színezék felhasználása élelmiszer adalékanyagként már nem tekinthető biztonságosnak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

A tájékoztatás szerint az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A titán-dioxid (fehér szín eléréséhez használt színezék – E 171) értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.

Ez az anyag többek között a levesekben, szendvicsekben, csokoládékban, rágógumikban, drazsékban, a kisgyermekek és a csecsemők számára készített szószokban, reggelizőpelyhekben, gyümölcslevekben, sajtkészítményekben, valamint fogkrémekben és bizonyos naptejekben is megtalálható. (a szerk)

A rendelkezésre álló tudományos kutatások eredményei és adatai alapján az EFSA szakértői szerint a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben – ismertette a Nébih.

A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról a tagállamok bevonásával az Európai Bizottság dönt majd – jelezte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

(MTI)