Szlovák elnökválasztás - Ivan Korcok hivatalos Facebook oldala

Szlovák elnökválasztás – Hivatalos végeredmény: Ivan Korcok nyert és Peter Pellegrinivel került a második fordulóba

Európa

Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerzett Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökével kerül az államfőválasztás második fordulójába – jelentette be a választás hivatalos végeredményeit az állami választási bizottság pozsonyi sajtótájékoztatóján vasárnap.

A hatodik szlovák közvetlen államfőválasztás második fordulóját április 6-án tartják. A vonatkozó szabályozás szerint ebben a fordulóban a győzelemhez már nem kell megszerezni a szavazásra jogosult választópolgárok voksainak legalább a felét, hanem elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa.

Az államfőválasztás első körében 9 jelöltre lehetett szavazni, a választók részvételi aránya szombaton 51,9 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztás során, amikor is a részvételi arány 40 és 50 százalék között alakult. A Statisztikai Hivatal (SÚSR) adatai szerint a részvételi arány a korábbi átlagnál némileg magasabb volt a városokban (53,1 százalék) és alacsonyabb a vidéki településeken (50,4 százalék).

Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek egy százalékot meghaladó szavazatot. Harmadik Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke lett a feldolgozott voksok 11,7 százalékával, a negyedik helyen pedig a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 2,9 százalékát megszerezve. Őt az ötödik helyen Igor Matovic korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,1 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis korábbi külügyminiszter, aki a két százalékot szerzett.

A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le.

Az első fordulóban győztes Ivan Korcok az eredményekre reagálva azt mondta: a második körben intenzívebben akar szólni a választók teljes politikai spektrumához. A kormánykoalíció azon választóihoz, akik nem értenek egyet azzal, hogy a jelenlegi kormány “merre húzza az országot” – idézte az atlantista irányultságú, Ukrajna erőteljesebb támogatása mellett állást foglaló és külügyminisztersége idején magyarellenes kijelentéseiről is elhíresült Ivan Korcok szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Peter Pellegrini sikernek minősítette továbbjutását a második fordulóba, megjegyezve: az alapvető céljukat teljesítették. Rámutatott: a választás első fordulójának eredményei bebizonyították, hogy a választók többsége nem akarja, hogy az országnak liberális-progresszív elnöke legyen. A többség olyan államfőt akar, aki a nemzeti érdekek védelme mellett áll ki, nem húzza bele az országot az ukrajnai háborúba, hanem a békéről fog beszélni.

Forró Krisztián a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje az eredményekre adott első reakciójában a szlovák hírügynökségnek elismerte: az eredmények nem tükrözik az elvárásaikat, a ma7.sk, felvidéki magyar hírportálnak nyilatkozva pedig rámutatott: az eredmény jó arra, hogy láttassa a felvidéki magyar közösséget.

(MTI)

Fotó: Ivan Korcok hivatalos Facebook oldala