Ahogy megírtuk, 2025-ben tíz magyar étterem kapott Michelin-csillagot a Michelin Guide francia étteremkalauz október 9-ei, budapesti díjátadóján. Így Magyarországon immár kettő két Michelin-csillagos étterem, nyolc egy Michelin-csillagos, hat zöld csillagos, tizenhárom Bib Gourmand-díjas és 55 Michelin által ajánlott étterem van, köztük a szegedi Tiszavirág Étterem és az Alkimista Kulináris Műhely is, melynek séfje néhány napja vehette át a negyedik, tűzpiros plakettjét.
A Michelin Guide plakettek átadása a magyar gasztronómia egyik kiemelkedő eseménye, amely a Michelin-elismerésben (csillagok, Bib Gourmand, Zöld Csillag, Tányér/Ajánlás) részesült éttermeket ünnepli.
A Michelin Guide díjak kihirdetése minden évben egy ünnepélyes gála keretében történik, de az ikonikus piros tűzzománc plaketteket utólag, személyesen juttatják el a vendéglátóhelyekhez.
Magyarországon a METRO Nagykereskedelem a Michelin Guide partnereként és a vendéglátás beszállítójaként vállalja a plakettek kiszállítását és átadását, sőt gyakran megesik, hogy a cég vezetői viszik el személyesen a díjazott éttermeknek. Nem volt ez másként Szegeden sem. Katkó Kriszta, az Alkimista Kulináris Műhely séfje, néhány napja Ugray Zoltántól, a METRO szegedi áruházának igazgatójától és Gémes Gábortól, a METRO területi értékesítési képviselőjétől vehette át az elismerést.
Az elismerések típusai
A plakettek különböző kategóriákat igazolnak, mint például:
- Michelin-csillagok (egy, kettő vagy három) – az ételek minősége és a kulináris élmény alapján.
- Bib Gourmand – kiváló ár-érték arányú, magas minőségű konyhát kínáló helyek.
- Zöld Csillag (Green Star) – a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget elismerő díj.
- Michelin Tányér (L’Assiette Michelin / Recommended) – a jó minőségű ételt kínáló ajánlott éttermek.
A plakettek átadása fontos pillanat a magyar gasztronómia számára, hiszen megerősíti az étterem rangját és nemzetközi elismertségét, hozzájárul az ország gasztronómiai turizmusának növekedéséhez, mivel a Michelin-elismerések vonzzák a gasztroturistákat és ösztönzi az éttermeket a folyamatos minőségi munkára.
A magyar válogatás kiterjesztése a vidékre (2022-től) tovább növelte az esemény jelentőségét, elismerve az ország egész területén működő kiváló éttermeket.
Fotó: Frank Yvette











