Jeruzsálem Izrael

Izraeli-palesztin – Merényletkísérlet után teljes készültségben várják a pészachot Izraelben

Világ

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfő reggel, teljes készültségben várják a biztonságiak az este beköszöntő pészachot, a zsidó húsvétot Izraelben.

Ketten könnyebben megsérültek a hétfő reggel, egy zsinagóga mellett történt, jeruzsálemi gázolásos merényletben. A rendőrség tájékoztatása szerint a két terrorista elmenekült a helyszínről, miután sikertelenül próbáltak használni egy házi készítésű géppisztolyt, melyet szökésük során eldobtak. A helyszínen találtak egy fejszét is.

A merénylők egy fehér személygépkocsival érkeztek, és összeütköztek egy másik járművel. Az ellenük folytatott hajtóvadászatban helikoptert is bevetettek a hatóságok.

Közben éjjel az izraeli biztonságiak letartóztatták Ciszjordániában, Duma palesztin faluban a 21 éves Ahmed Davsát, akit a 14 éves Benjamin Achimeir nevű telepes fiú néhány nappal ezelőtti meggyilkolásával vádolnak.

A rendőrság jelentése szerint az október 7. óta tartó gázai háború árnyékában több ezer rendőr, határőr katona és önkéntes felügyeli a hétfő este kezdődő, nyolcnapos pészach ünnepét. Rendszeresen járőröznek a különböző szórakozóhelyeken, a tömegrendezvényeken, hogy “minden forgatókönyvre megfelelő választ adjanak, és növeljék a lakosság biztonságérzetét”.

Pészach idején Izraelben zárva vannak az állami hivatalok és a munkahelyek jelentős része valamint az oktatási intézmények, az izraeliek tömegei gyűlnek össze országszerte a nemzeti parkokban, a szent helyeken, a strandokon és a különféle szórakoztató központokban.

(MTI)

Fotó: archív